Solar Cookers (ook in Afghanistan) - Reisverslag uit Papendrecht, Nederland van Sjaak Schoonen - WaarBenJij.nu Solar Cookers (ook in Afghanistan) - Reisverslag uit Papendrecht, Nederland van Sjaak Schoonen - WaarBenJij.nu

Solar Cookers (ook in Afghanistan)

Door: Sjaak

Blijf op de hoogte en volg Sjaak

24 Juli 2006 | Nederland, Papendrecht

Enkele jaren geleden ben ik betrokken geraakt bij het verspreiden van zogenaamde Solar Cookers in o.a. Afrika.
Met deze kooktoestellen op zonne-energie kan in kwetsbare landen de houtkap worden verminderd en meer rendement worden behaald bij het bereiden van de maaltijden.
Ook in Pol-e-Khomri hebben de collega's deze bijzondere Cooker getest en uitgezet bij de bevolking. Het gaat hierbij om een samengestelde "kist" met isolatie, voorzien aan de binnenzijde van folie en een glazen deksel. Zeker in dit warme land kan koken met dit toestel zeer effectief zijn. De plaatselijke schoolleiding was in ieder geval zeer enthousiast en er zijn afspraken gemaakt op tot verspreiding over te gaan.
Op basis van een prototype is door enkele plaatselijke ondernemers een proeftoestel vervaardigd en op grond daarvan zullen er meerdere gemaakt gaan worden.
Een prima initiatief, waarbij men in de zonnige maanden niet meer afhankelijk is van het schaars aanwezige hout en waarmee de plaatselijke economie weer een nieuw product erbij heeft gekregen.
Voor de duidelijkheid heb ik enkele foto's van zo'n Cooker bijgeplaatst.