Van alles wat - Reisverslag uit Kabul, Afghanistan van Sjaak Schoonen - WaarBenJij.nu Van alles wat - Reisverslag uit Kabul, Afghanistan van Sjaak Schoonen - WaarBenJij.nu

Van alles wat

Door: Sjaak

Blijf op de hoogte en volg Sjaak

06 Oktober 2006 | Afghanistan, Kabul

Het is leuk dat mijn verhalen zo veel worden gelezen. Ook de reacties lees ik uiteraard en ik vind het fijn dat jullie regelmatig reageren. Ik begrijp dat jullie allerlei vragen hebben, maar niet alles laat ik de hele wereld weten natuurlijk. Zoals bijvoorbeeld mijn toiletrituelen: en petit comité wel, maar op dit medium niet dus.

Eén van de vragen gaat over vrouwen. Ja, ook de vrouwen in het leger zetten zich in voor de goede zaak. Binnen het PRT werken er twee, waarvan één zich specifiek bezighoudt met vrouwenzaken. Dat betekent, dat ze altijd aanwezig is als er met vrouwen wordt gesproken; voorlichting geeft aan vrouwengroepen; bezig is met kinderen en specifiek met meisjes, bijvoorbeeld op meisjesscholen. Daarnaast draaien de dames natuurlijk de gewone diensten, want in het leger bestaat geen onderscheid. Ook in andere delen van de eenheid hier kom je vrouwen tegen natuurlijk; of dat nu bij de brandweer op het plaatselijke vliegveld is of bij de genie. De vrouwen staan hun mannetje dus.

Er is ook veel belangstelling van de pers hier. Zo loopt er al sinds mijn komst hier een televisieploeg van de KRO rond en een dame van Libelle en de Wereldomroep. Bovendien zag ik vandaag Conny Mus in Kamp Holland zitten, dus jullie kunnen één dezer dagen wel een item in het RTL-nieuws over Uruzgan verwachten denk ik zo. Aan belangstelling hebben we hier in Verweggistan dus niets te klagen.

Over mijn werk heb ik op dit moment niet veel te vertellen, want ik ben nu nog hoofdzakelijk bezig met inventariseren en prioriteren. Op grond van de gesprekken, die ik met enkele lokale leiders heb gehad, denk ik wel dat er een paar kansrijke projecten bij zitten. Op ander gebied gebeurt er ook het nodige hier. Zo zijn er enkele moskeeën opgeknapt, worden er voortdurend opleidingen voor de plaatselijke politie gegeven en binnenkort wordt het startsein gegeven voor een project, waarbij een groot deel van Tarin Kowt wordt opgeknapt door de eigen bevolking met steun van Nederland. Ook op scholen en in het ziekenhuis wordt het nodige opbouwwerk verricht: kennis wordt overgedragen en (kleine) materialen worden ter beschikking gesteld.

Vandaag weer even naar huis gebeld. Gelukkig gaat dat hier vrij eenvoudig, want het is altijd fijn als je elkaars stem kan horen en even lekker kan bijpraten. In ieder geval veel beter dan per mail, hoewel dat ook goed gaat tegenwoordig. Wat leven we toch in een fantastische wereld, nietwaar? Daarom wil ik jullie een paar foto’s niet onthouden: deze gaan er altijd in.

• 06 Oktober 2006 - 18:48

Fred En Jasper:

aan de foto's te zien aan compleet ander leefklimaat maar wel een eer om daar te kunnen en mogen werken. succes

• 07 Oktober 2006 - 08:34

Danny En Marije:

Hoi Sjaak,
    Ook wij volgen je verhalen met veel belangstelling en plezier. De foto's geven ook een mooi beeld van hoe het daar is. Wat een mooie foto's van die kinderen.
    Veel succes nog en we blijven lezen.
    Danny en Marije

• 07 Oktober 2006 - 09:07

Leen Van Orselen:

Hallo Sjaak,
    Het gaat over vrouwen en gelijk reageer ik daarop. Natuurlijk een goede zaak dat meisjes daar ook onderwijs krijgen, al lijkt het mijn moeilijk om de oudere bevolking daarvan te overtuigen. Vrouwen horen zijn voor ....... en horen in de ..... Misschien kan jij daarover iets vertellen. Sjaak namens kamer 410, een Afghaanse billengroet.

• 07 Oktober 2006 - 17:47

Frank Zwart:

Hallo Sjaak,
    Die schoolbankjes kunnen wel een verfje gebruiken, of moeten we blij zijn dat er sowieso een school is? Dat zal het wel zijn. Ik denk dat daar heel veel te doen is voor jullie, ik zal kijken of we bij de big-band een nummer aan je op kunnen dragen!! Maar het is wel lekker dat ik weer eens bariton kan spelen....

• 08 Oktober 2006 - 15:55

Lenie Ben En Ruben:

prachtig zo onbevangen zoals kinderen kunnen zijn.
    met veel plezier lezen wij je nieuwtjes

• 09 Oktober 2006 - 11:14

Omabusse@HETNET.NL:

FIJN DAT ALLES NOG GOED ISJE HEB NIETS VAN DE AANSLAG GEMERKT HOOR DE IK VAN mARJAN GELUKKIG MAAR STERKTE EN DE GROETJES VAN MA bUSSE DOEI

• 09 Oktober 2006 - 22:01

EénVandaag:

Beste militair,
    Het tv-programma EénVandaag biedt militairen de hele maand oktober een enquête aan over positieve en eventueel negatieve gevolgen van uitzendingen. Dit (anonieme) onderzoek is tot stand gekomen met steun van vakbonden en met de hulp van diverse militairen. Aanmelden kan via www.eenvandaag.nl/militairen
    De uitslag wordt bekend gemaakt in de tweede week van december 2006.
    Als u vragen heeft kunt u terecht op opiniepanel@eenvandaag.nl

Dank voor uw aandacht.

Redactie EénVandaag Opiniepanel