Neus verbrand - Reisverslag uit Kabul, Afghanistan van Sjaak Schoonen - WaarBenJij.nu Neus verbrand - Reisverslag uit Kabul, Afghanistan van Sjaak Schoonen - WaarBenJij.nu

Neus verbrand

Door: Sjaak

Blijf op de hoogte en volg Sjaak

11 Oktober 2006 | Afghanistan, Kabul

Gisteren heb ik mijn neus verbrand. Niet omdat ik te dicht op de barbecue heb gestaan, maar omdat ik een terreinverkenning heb gedaan. Dat betekent dat ik een aantal uren in een open jeep heb doorgebracht met helm en zo’n Arabierensjaal, waardoor (inderdaad) alleen je neus nog maar zichtbaar is.
Ik kan jullie verzekeren: dat is een heel bijzondere ervaring. Veel kale heuvels gezien, die allemaal op elkaar lijken, maar ook prachtige tafereeltjes in de buurt van de rivieren. Langs die rivieren ook grote stukken vruchtbare grond, waar veel bedrijvigheid heerst. In deze tijd van het jaar kun je overigens niet van rivieren spreken, want er is meestal nog maar een klein stroompje aanwezig. Als je dan bij zo’n rivierbedding staat, is het moeilijk om je voor te stellen dat in de wintermaanden er zoveel water doorkomt, dat er verschillende gebieden overstromen. Aan de ene kant moet je dus zorgen voor voldoende water in de droge periode en aan de andere kant voor bescherming van de oevers in de natte tijd. Gisteren zijn we gaan kijken naar een locatie waar een mogelijke dam gebouwd kan worden om een berging te creëren. We hebben een goed beeld gekregen van de locatie, maar voordat we echt aan het bouwen zijn, moet er toch nog wel het nodige onderzocht worden. We gaan er mee aan de slag.

Zo’n ritje in een jeep kun je het beste vergelijken met een ritje in een botsauto. Je hotst van links naar rechts, van voor naar achter en zelfs af en toe een luchtreisje. Bij verschillende snel op elkaar volgende bulten en kuilen kom je van tijd tot tijd even los van het voertuig.
Na mijn ervaring gisteren heb ik een handige tip voor de kermisgangers. Draag een scherfvest in de botsautootjes: dan heb je bij al die klappen geen last meer van je rug en andere blauwe plekken. Ideaal!
Je begrijpt wel dat de rit gisteren niet echt over gebaande wegen ging. Dus kom je nogal wat kiezels, stenen en keien tegen en uiteindelijk kom je er dan een tegen, die zelfs een jeep tot stilstand brengt. Een knal, een luchtreisje en vervolgens wat gerommel: jawel een lekke band. Zelf jaren zonder lekke banden gereden, heb je uitgerekend midden in de woestijn een lekke band. Gelukkig zijn er dan anderen, die het wiel verwisselen: dat scheelt weer stofhappen onder de jeep.

Als afsluiting van dit korte verslagje: reken maar dat een douche na zo’n stoffig ritje lekker is.

• 11 Oktober 2006 - 13:18

Caspar:

Lekker zo'n zonnetje toch?
    Wat een matswerk dat jij niet zelf je band hoeft te verwisselen, moesten wij wel zelf.......
    Prachtige foto's trouwens

veel succes nog

caspar

• 11 Oktober 2006 - 17:24

Ard:

Hoi Sjaak,
    Weer een mooi verslag maar ik hield toch al niet van botsauto´s. Succes, hoe gaat het met je conditie?
    groetjes vanuit het Westland

• 11 Oktober 2006 - 18:25

Wilbert:

Leuk om jouw belevenissen zo te volgen. De foto's op de site zijn inderdaad perfect.Ik kan me een beetje jullie situatie en de temperaturen aldaar voorstellen, want ik heb deel uit mogen maken van SFIR 3( Kmar).
    gr vanuit het UC R'dam, chefje van jouw zoon M.

• 12 Oktober 2006 - 07:12

Caspar:

Gistereavond was jullie kamp? groot in het RTL journaal met een embedded verslaggever en zo

zag er goed uit. Slecht nieuws over die zelfmoord........

hou je haaks

caspar

• 12 Oktober 2006 - 16:29

Lenie:

hierbij geef ik m'n bestelling scherfvesten aan je door kan ik ze op marktplaats goed verkopen aan diegene die graag in botsauto's rond crossen. volgens ben is dit niet integer ;-p heeft hij van de week geleerd ha ha