Gezondheidszorg
Door: Sjaak
Blijf op de hoogte en volg Sjaak
19 Oktober 2006 | Afghanistan, Kabul
Kortom na deze facelift kan het ziekenhuis hier weer adequate medische zorg geven op het gewenste niveau.
Ook in andere plaatsen wordt er het nodige gedaan op het gebied van de gezondheidszorg. Speciaal voor vrouwen wordt de nodige voorlichting gegeven, vooral op het gebied van zwangerschappen en hygiëne. De schaarse klinieken waar vroedvrouwen actief zijn, worden ondersteund en voorzien van de meest essentiële zaken, waardoor de sterfte onder vrouwen tijdens bevallingen weer wordt teruggebracht.
Met behulp van tekeningen wordt ook aan de kinderen uitgelegd waarom ze op bepaalde plaatsen niet moeten spelen en waarom ze vooral hun handen moeten schoonmaken voor het eten. Voor ons iets vanzelfsprekends, maar hier zeker niet. Hoe het hier gesteld is met de hygiëne, kun je vaak al ruiken als je in de buurt komt van de Afghanen.
Een ander project dat hier van tijd tot tijd wordt gedaan is het houden van een zogenaamde Medcap. Daarbij gaat een colonne van voertuigen naar een min of meer afgelegen dorp (of groepje dorpen) en zet daar een geïmproviseerde huisartsenpost op. Dat gaat met behulp van tentzeilen tussen bijvoorbeeld pantserwagens, waarbij een aparte afdeling voor de vrouwen wordt gemaakt. Zodra bekend wordt dat dit spul er staat, komen er vanzelf Afghanen om iets te halen voor hun gezondheidsklachten. Eerst komen dan de mannen en als die zien dat het goed (volgens hun norm dan) is geregeld, komen later ook de vrouwen. Met deze acties wordt een goed beeld verkregen van de gezondheidstoestand van de bevolking en kan er ook eerstelijns zorg worden uitgevoerd. Ernstiger gevallen worden doorgestuurd naar het ziekenhuis in Tarin Kowt of in het ergste geval naar het hospitaal op de basis.
Op deze manier wordt geprobeerd om de schrikbarende cijfers, waar ik dit stukje mee begon, om te buigen naar een iets positiever beeld.
19 Oktober 2006 - 13:45
Marcel Boers:
hoi Sjaak,
En ik maar klagen als ik weer eens een paar weekjes moet wachten op mijn volgende afspraak in het ziekenhuis.
Als je dit zo ziet en leest wordt het toch weer heel duidelijk dat wij het hier heel goed hebben met onze gezondheidszorg. Zo heeft jou dagboek ook voor mij een leerzame werking. Eerst nadenken voor we gaan klagen is de les voor vandaag hahahahaha.
Succes en sterkte verder.
Ik kijk uit naar je volgende bericht.
Groeten Marcel
23 Oktober 2006 - 05:58
Leen Van Kr. 410:
Leuke foto's Sjaak, jij staat er stoer op en maak jij zo kennis met de mensen daar, hopelijk niet.
Wat een stof daar en wat een ruimte om te leven, maar niet om te werken. Sjaak hoe staat het met het ziekenhuis, wij slopen gewoon een ziekenhuis van 30 jaar oud omdat wij een te kleine kamer hebben.
De ziekenhuis groet van kamer 410.