Reparatie
Door: Sjaak
Blijf op de hoogte en volg Sjaak
06 November 2006 | Afghanistan, Kabul
Het uitgangspunt bij dit soort klussen is altijd, dat het met de middelen moet, die hier beschikbaar zijn. Want op het moment dat we hiervoor een high-tech oplossing verzinnen, is reparatie in een later stadium (als wij intussen onze hielen hebben gelicht) niet meer aan de orde. Bovendien willen niet wij het werk doen, maar laten we het de mensen zoveel mogelijk zelf uitvoeren. Als ze zelf geen oplossing hebben voor het probleem, geven we hen een plan dat aansluit bij hun behoeften en mogelijkheden, zodat ze het zelf kunnen doen.
Zo ook in dit geval. Binnenkort hebben we overleg met betrokkenen en zorgen voor een schetsje waarmee ze aan de slag kunnen. In dit geval kan de weg gerepareerd worden met gabions. Dat zijn van die manden van 1x1x2 meter, die gevuld worden met grote en kleine stenen en die in Nederland ook voor allerlei doeleinden worden ingezet. De manden kunnen hier door een plaatselijke aannemer worden gemaakt en de stenen kunnen grotendeels uit de rivieren worden gehaald. Als je die manden opstapelt en aan elkaar bevestigt, krijg je een constructie, die de komende jaren voldoende steun aan de weg zal geven (ook voor onze voertuigen). Als de aannemer de manden heeft geleverd, vertellen we de mensen uit het dorp hoe de weg te repareren en zorgen, dat één van de dorpsoudsten hiervoor verantwoordelijk wordt gesteld. We spreken af door hoeveel mensen er aan de weg zal worden gewerkt en hoe lang ze daarover gaan doen. Op grond daarvan spreken we een loon af voor deze mensen en zorgen dat ze dat ook krijgen.
Omdat het hele stuk eenzelfde constructie heeft, hebben we besloten dat dit deel van ongeveer 60 meter ook in zijn geheel zal worden aangepakt. De bevolking krijgt er dus een beter stuk weg voor terug en hebben gelijk een stukje werkgelegenheid. Zij het dat het tijdelijk is in dit geval. In feite leveren wij dus de engineering en de financiering en levert het de streek fysiek en economisch voordeel op.
Met dit simpele werkje (dat we helaas zelf veroorzaakt hebben) hebben jullie een aardig idee hoe we met alle projecten zoveel mogelijk betrokkenheid van de bevolking proberen te krijgen. Met deze “cash for work” projecten wordt voor werkgelegenheid gezorgd in het gebied waar het project wordt uitgevoerd en wordt niet alleen de een of andere aannemer uit de grote stad rijk.