Luchtig - Reisverslag uit Kabul, Afghanistan van Sjaak Schoonen - WaarBenJij.nu Luchtig - Reisverslag uit Kabul, Afghanistan van Sjaak Schoonen - WaarBenJij.nu

Luchtig

Door: Sjaak

Blijf op de hoogte en volg Sjaak

07 November 2006 | Afghanistan, Kabul

In de afgelopen tijd heb ik stukjes geschreven over de meest uiteenlopende onderwerpen. De ene keer wat technischer dan de andere, maar vandaag maar eens een luchtig stukje.
Het is inmiddels acht uur ’s-avonds en na een drukke dag heb ik alles niet meer helemaal op een rijtje, dus het zal wel als los zand aan elkaar hangen. Zand genoeg hier.

Als je hier een tijdje bent, zie je veel mooie en minder mooie dingen, maar je kunt altijd wel een zekere schoonheid ontdekken in de zaken die je opmerkt. Eén van mijn liefhebberijen: mensen kijken, kan ik ook hier naar hartelust beoefenen. Is het niet naar de collega’s, dan toch zeker naar de inwoners van dit fascinerende land.

Niet alleen de kinderen hier laten zich graag fotograferen, maar ook de ouderen vinden het fantastisch als ze zichzelf terugzien op de display van een fototoestel. De oude man op de foto ging er uitgebreid voor staan en leek erg ingenomen met zijn beeltenis op de camera, die ik hem daarna liet zien. Waar hij echter nog veel blijer mee was, was de transistor radio die hij even later kreeg. Die werd gelijk als een schat in zijn “jurk” opgeborgen.
Ook kinderen poseren graag voor de camera. Als ze niet om een pen bedelen is dat toch hun liefste bezigheid. Het kleintje met knuffel was zo beweeglijk op haar blote voetjes, dat ik er wel wat moeite voor moest doen om haar te “vangen”. De knuffel had ze overigens net van één van de verpleegsters gekregen na een behandeling in ons mobiele hospitaal.
Om meisjes op de foto te krijgen hier is niet echt eenvoudig. Je ziet sowieso weinig “oudere” meisjes, maar het meisje met de rode sjaal was net behandeld in datzelfde mobiele hospitaal en was met haar vriendinnetjes wat blijven hangen. Ik was maar net op tijd met de foto, want even daarna werd ze door één van de aanwezige mannen (haar vader misschien?) resoluut verwijderd uit het zicht van al die enge militairen.
Toen ik afgelopen vrijdag door Tarin Kowt reed, heb ik ook nog een paar aardige foto’s geschoten. Eén daarvan is van een stoffenwinkel met een bijzonder uitgebreide collectie zo te zien. Het aardige detail op deze foto is de man op de voorgrond, die zijn voeten aan het wassen is om naar het vrijdaggebed te gaan; het was op dat moment bijna twee uur in de middag.

Niet alleen mensen leveren aardige plaatjes op. Het is ook de combinatie van mens en dier of van dieren alleen. Daarom besluit ik dit zanderige stukje met twee foto’s waarop ook dieren voorkomen. De eerste van een stel ezels. En jullie mogen zelf een keus maken uit de kandidaten. Het is een beetje een plaatje uit de tijd van Jozef en Maria, maar net niet helemaal. Enkele weken geleden heb ik helaas geen foto kunnen maken van een tafereel, dat wel zo uit die tijd was weggelopen. Inderdaad: een man met een ezel, waarop een vrouw zat. Helaas voor jullie geen foto, maar ik heb het nog wel op mijn netvlies staan. Bij de laatste foto moet je ook een beetje denken aan de omgeving van zo’n klein dorpje uit vroeger tijd, waar de karavanen nog doorheen trekken. Maar ook zonder die gedachte is het een leuk plaatje. En jullie mogen zelf de gelijkenissen erbij verzinnen met mensen uit je omgeving. Leuk spelletje hè.

En nu ga ik douchen: het zand van me afspoelen.

• 07 November 2006 - 18:39

Ard:

Hoi Sjaak,
    even je verslag lezen, altijd boeiend. Doe je nog iets met de inhoud van je onlangs "boven water"(of is het "boven het zand") gekomen plunjebaal (waar je racefiets toch in zat?). Ben zeer benieuwd naar de voortgang van de irrigatie werken. Zijn de methoden ook zo eenvoudig als de wegenreparaties?
    Succes en groeten vanuit het Wildwestland!!

• 08 November 2006 - 13:49

Mabusse:

halo Sjaak Wat zal jij het
    saai vinden als je straks weer thuis ben je ziet daar zulken mooien dingen en je schrijft er zo leuk over ik geniet er ieder keer weer van ook van de mooie foto 'sga zo door groetjes ma doei

• 08 November 2006 - 15:32

Helma:

Hoi Sjaak,
    Een geweldig stuk heb je weer geschreven en dan die leuke foto's erbij. Ik denk dat je gevraagd zal worden voor de redactie van Delta nu als je weer terug op de "basis" bent. Daar is geen ontkomen meer aan hoor.
    Nou ik heb al wat ideeën bij de laatste foto hoor maar natuurlijk laat ik me daar niet over uit zo en publiek.
    Groetjes
    Helma

• 09 November 2006 - 07:28

Heiltje:

Ha die Sjaak,

Nou...kvind 't allemaal indrukwekkend...je verhalen. Ik besef ook hoe verwend we hier in 't westen zijn. En toch...als je de uitdrukking van de mensen op je foto's ziet...dan zijn ze misschien toch rijker (van binnen) dan menig westerling! Hou je taai..en blijf schrijven!!
    Groetjes, Heiltje