Medcap - Reisverslag uit Kabul, Afghanistan van Sjaak Schoonen - WaarBenJij.nu Medcap - Reisverslag uit Kabul, Afghanistan van Sjaak Schoonen - WaarBenJij.nu

Medcap

Door: Sjaak

Blijf op de hoogte en volg Sjaak

15 November 2006 | Afghanistan, Kabul

Gisteren hebben we een tocht gemaakt naar het plaatsje, waar we 10 dagen geleden niet konden komen, doordat er een voertuig verzakte. Dit keer toch maar een andere weg genomen en dat had resultaat, want we waren dit keer vrij snel en zonder ongelukken op de plaats van bestemming. Het weer was droog, maar wel wisselvallig, dus na aankomst werd snel de juiste opstelling ingenomen en het tijdelijke veldhospitaaltje (medcap) uit de grond gestampt.
We hadden een soort van draagbare geluidsinstallatie bij ons, dus we konden onze bedoelingen luid en duidelijk (via een tolk natuurlijk) bekend maken. Na een korte demonstratie “modelfouilleren” kwamen de eerste klanten binnen met de meest uiteenlopende klachten. Ook de leeftijden varieerden van zeer jong tot zeer oud. Naast een stukje zorg werd er ook nog aan voorlichting gedaan over bijvoorbeeld tandverzorging en dat leverde ook de nodige hilarische momenten op. Het peloton dat ons begeleidde, maakte dit voor het eerst mee en heeft zich daar ook kostelijk mee geamuseerd. Hoewel je in een aantal gevallen een soldaat beter een geweer kunt laten vasthouden dan een baby (getuige de foto).
Mijn taak in het geheel was weer een gesprek aangaan met de dorpelingen en dat resulteerde weer in een soortgelijk tafereeltje als 10 dagen geleden. Onder het genot van een kopje (mierzoete) thee en wat Afghaans brood kom je zo een hoop te weten over het leven op het platteland en over de problemen met water (of zonder water natuurlijk).
Voordat we eigenlijk helemaal gereed waren, gooide het weer toch wat roet in het eten. Het begon al dreigend te rommelen in de verte en al snel kondigde de regen zich aan. En zo kon het gebeuren, dat deze majoor er ook in Afghanistan nog als een verzopen kat uit kwam te zien.
En voor ik het vergeet: een regenboog hebben ze hier ook.

• 15 November 2006 - 17:41

Lenie:

zo alweer een week verder nog één te gaan, ik denk dat je het zal missen wat is dat leuk om met die mensen thee te drinken het ziet er ongedwongen uit. en ja misschien had die kleine niet bepaald een zwitsal geurtje en dan hou je het vanzelf op afstand denk ik. nou sjaak nog een paar berichten denk ik en dan.......................

• 15 November 2006 - 18:28

Ard:

Hoi Sjaak, mooi verslag en gave foto´s. Vertel nog eens iets over je huidige leefomstandigheid in het kamp. Westlandse groetjes!