Overstroming
Door: Sjaak
Blijf op de hoogte en volg Sjaak
18 November 2006 | Afghanistan, Kabul
Samen met enkele dorpsoudsten heb ik daar bij een zogenaamde Irish Bridge gestaan, waarop de waterkering aan moet sluiten. Een Irish Bridge is een brug bestaande uit een groot aantal pijpen naast elkaar in de rivier, waar het water doorheen moet stromen. Kijkend naar deconstructie en luisterend naar de verhalen van de dorpsoudsten vroeg ik me serieus af of de keuze van de constructie hier wel zo gelukkig was. Afgaand op de verhalen over wateroverlast en kijkend naar de stremming, die er op dat moment al was in de rivier, kreeg ik een idee van de gevolgen bij grote waterhoeveelheden. Ik begreep van de Amerikaanse initiatiefnemers dat het de bedoeling was, dat bij hoog water de brug zou overstromen, waardoor (volgens hun lezing) het water toch weg kon komen. Feit lag er, dat het toch een soort van dam (met gaten) in de rivier is. Eenmaal terug op de basis en nog eens goed naar de foto’s kijkend, raakte ik er alleen maar meer van overtuigd, dat deze brug problemen op kon gaan leveren.
Helaas werd dat gisteravond bevestigd door een telefoontje van de plaatselijke overheid, waarin melding werd gemaakt van ernstige overstromingen in dat gebied. Er was niet alleen land verwoest, maar er waren ook de nodige huizen ondergelopen. Zo vroeg in het jaar werd dat door niemand verwacht. En een calamiteitenplan hebben ze hier ook niet klaarliggen, want we zijn nog bezig om de autoriteiten van de noodzaak hiervan en van oefenen te doordringen. Overigens zijn ze daar nu wel van overtuigd, denk ik.
Ondanks dat het gebied nauwelijks te benaderen was, kwam vanochtend toch een foto van de situatie binnen en het hoogteverschil spreekt boekdelen. De stuwing achter de brug is dusdanig groot dat de hoogte van de overstroming zeker ernstiger is dan zonder brug. De vraag: hoe nu verder, kan nu nog niet beantwoord worden. Maar dat er iets moet gebeuren, buiten een waterkering, staat voor mij als een paal boven water.
19 November 2006 - 09:47
Leen Van Kamer 410:
Hallo Sjaak,
Weer zo sterk verhaal en nu over een calamiteitenplan. Weet jij dat de Hollandse Delta zo'n plan na 2 jaar nog steeds niet hebben. Dus lopen zij daar echt niet achter dan hier in Zuidwest Nederland. Sjaak, met die brug is toch niets mis mee, ziet er redelijk stevig uit, alleen ligt hij op een verkeerde plaats. Sjaak, misschien is hij over te brengen naar Nederland, waar hij kan dienen om een groot aantal politicus daarmee af te voeren. Want voor de verkiezing beloven zij alles waardoor een enorme stuwing ontstaat en na de verkiezing is van een enkele stuwing geen sprake meer. Vandaar die brug Sjaak, ik begrijp zelf nu ook de logica niet meer, dus is het tijd om dit bericht van 410 naar af te sluiten met de enige echte kamer 410 groet.
19 November 2006 - 15:29
Jaap:
Bizar fotootje. Ik denk dat je kunt stellen dat de brug toch wel voor zo'n meter extra stuwing zorgt. Maar veel meer wordt het daarna ook niet meer denk ik omdat het natte profiel boven de brug niet verder belemmerd is. Dus de overstroming zal sneller optreden, maar de maximale waterhoogte zal niet enorm toenemen.
Vanuit Zeeland gegroet! En ik hoop in Nederland snel van je ervaringen te horen.
Jaap