Schoonmaakactie
Door: Sjaak
Blijf op de hoogte en volg Sjaak
21 November 2006 | Afghanistan, Kabul
Dit project is opgestart om dit dorp een beter en vooral schoner aanzien te geven. Daarmee ook gelijk de leefomstandigheden wat verbeterend. Het project bestaat uit verschillende delen en is er op gericht om niet eenmalig de boel op te knappen, maar om dit structureel te maken. Eén van de acties was om de winkeltjes in het dorp er wat aantrekkelijker uit te laten zien. Daarvoor is verf verstrekt, die door de eigenaren zelf moest worden aangebracht. Dat is een succes geworden, want er is massaal aan meegedaan, waardoor de gevels er weer fris uitzien; ook de toren op de plaatselijke rotonde is opgeschilderd. Ook is in een grote actie het vuil van de straten geruimd, wat voor 60 mensen een tijdelijke baan betekende, maar waardoor de straten ook flink schoner zijn geworden. Om dit voort te laten bestaan is door de burgemeester een vuilophaaldienst ingesteld, die nu structureel het vuil uit de bazaar (winkelstraatjes) verwijdert en dat levert ook weer werk op. Vervolgens zijn er verzamelbakken gemaakt en worden aan de gezinnen vuilnisbakken beschikbaar gesteld, waardoor ook dat vuil niet meer op straat terecht komt. Op dit moment worden nog twee generatoren hersteld, die moeten zorgen voor schoon water op de bazaar, waardoor de winkels en ongeveer 100 gezinnen weer stromend water krijgen. Ook is de nodige aandacht besteed aan de watervoorziening in de verschillende moskeeën, zodat ook in die verzamelplaatsen de hygiëne omhoog gaat.
Het lijkt allemaal niet zo belangrijk, maar de hygiëne in zo’n dorp gaat er wel met sprongen op vooruit, waardoor de kans op ziektes wordt verminderd. Bovendien wordt er gezorgd voor een structurele vorm van werk, wat in deze gebieden ook enorm belangrijk is.
Het project in Tarin Kowt is zo’n succes, dat nu ook in enkele andere dorpen op initiatief van de bewoners dergelijke projecten worden opgestart.
Het is weer eens wat anders dan mijn gebruikelijke berichten over water, nietwaar. Op de bijgevoegde foto’s zien jullie wat plaatjes van de bazaar en van de opgeknapte winkeltjes. En om te illustreren, dat er nog een lange weg te gaan is, ook een foto van een “garage”.
21 November 2006 - 16:24
Lenie:
ja een lik verf doet wonderen, het ziet er gelijk gezelliger uit. het is te hopen dat de tijdelijke vuilruimers ook de vaste aanstelling krijgen, het zal ze goed doen om een job te hebben. doei groetjes van ons -
22 November 2006 - 09:33
Moeder (daredevil H:
hoi bedankt voor de mooie foto,s op deze site zo weten wij in nederland
hoe jullie omgeving eruit ziet.we zijn TROTS op jullie .zoon ook in TK. -
22 November 2006 - 10:14
Leen Kamer 410:
Sjaak, goedendag beste kerel, een grote schoonmaakactie in Nederland zou niet overbodig zijn. Want laten wij eerlijk zijn fiets eense langs een drukke fietsroute en zie want een zo acherlaat. Natuurlijk is het bij jullie daar (klink gek) van andere orde, maar toch even om over na te denken. Sjaak wij zien naar jou komst uit, alleen let ook in de laatste dagen aan die (verkeerde) landmijn of aan die verdacht uitziende personen. Wij zien onze Sjaak natuurlijk gezond en wel terug binnen onze afdeling. Sjaak rest mij alweer en einige echte kamer410groet.