Nogmaal Waste Management - Reisverslag uit Wajir, Kenia van Sjaak Schoonen - WaarBenJij.nu Nogmaal Waste Management - Reisverslag uit Wajir, Kenia van Sjaak Schoonen - WaarBenJij.nu

Nogmaal Waste Management

Door: Sjaak

Blijf op de hoogte en volg Sjaak

20 November 2010 | Kenia, Wajir

Gisteren een uitgebreid gesprek gehad met de Public Health Officer en verschillende zaken met hem besproken over het afval.
Met de komst van de nieuwe Town Clerk ongeveer 4 weken geleden is een soort van nieuw tijdperk ingetreden op het gebied van afval. Althans zo lijkt het: natuurlijk is het de vraag of het standhoudt. In ieder geval worden er nu druk plannen gemaakt om het afval op te halen en is daarmee ook daadwerkelijk een start mee gemaakt. Afgezien van de uitgestrektheid van het stedelijk gebied moet er eerst worden ingezet op een verandering van instelling bij de inwoners. Daar is tot nu toe te weinig aan gedaan.
Dan is er nog het transportprobleem. Er zijn slechts twee tractoren met aanhanger beschikbaar en heel af en toe een shovel om de stad van het zwerfvuil en het dagelijkse vuil te ontdoen. Dat is natuurlijk veel te weinig, maar op verschillende plaatsen is het resultaat al zichtbaar.
Een derde uitdaging is het personeel. Men heeft geprobeerd de ophaaldienst te privatiseren, maar dat is niet gelukt. Ook niet na verschillende workshops met (werkloze) jongeren. Men ziet het hier als vuil en minderwaardig werk. Nu wordt dit meestal gedaan door de allerarmste vrouwen en is een man ‘wel bereid’ om de tractor te besturen. Daar valt dus ook nog het nodige zendingswerk te verrichten.
Tenslotte is men bezig om via wetgeving de mensen te verplichten hun vuil op bepaalde dagen aan te bieden en hen te beboeten als ze hun vuil zo op straat gooien (wat hier overigens heel gewoon is). Heel binnenkort start er een pilot met afvalbakken voor het centrum van de stad. Deze afvalbak werd me vol trots getoond en ik moet zeggen, dat ze er wel over nagedacht hebben. Voor wat betreft de fundering heb ik ze nog wel wat adviezen gegeven, maar het ontwerp heb ik zo gelaten. Het moet wel hun afvalbak blijven. Als de pilot slaagt, dan staan er binnenkort 60 van deze bakken in het centrum, voorzien van reclame en wervende teksten.
Natuurlijk kwam ook de grote hoeveelheid plastic ter sprake en daar heb ik toch wel een mooie afspraak over kunnen maken. Volgens de Public Health Officer is het betrekkelijk eenvoudig om tegelijk met het storten het plastic te scheiden. We hebben afgesproken dat ze dat als start vanaf nu ook gaan doen. Dat betekent, dat een gedeelte van de stortplaats gebruikt gaat worden voor het plastic in afwachting van eventuele recycling mogelijkheden. En ik verwacht, dat ik daar tijdens mijn komende verblijf in Nairobi duidelijkheid over krijg.
Ook alle beschikbare gegevens over de stortplaats zijn nu bekend, zodat ik na terugkomst in Nederland ook daar een vervolg aan kan geven. Bij een juiste inrichting van de stortplaats kan dan ook nog eens sprake zijn van hergebruik. In ieder geval is het dan wel een stortplaats met een waterdichte bodem, zodat mogelijk giftige stoffen niet in het grondwater terecht komen, zoals nu.
Als er hier in de op te starten campagnes nu ook nog duidelijk gemaakt kan worden hoe gevaarlijk het verbranden van plastic is, dan wordt het gevaar van dioxine in de lucht en bodem ook ingedamd. Daar is ook een schone taak weggelegd voor de plaatselijke radio en het blad Wajir Live, dat vaak kritische geluiden laat horen. En gelukkig hebben we daar goede contacten mee.