Bezoek aan de basisschool
Door: Gastschrijver René
Blijf op de hoogte en volg Sjaak
27 Juli 2011 | Ghana, Tamale
Het is een geweldige school die in vijf jaar tijd van zo’n 200 leerlingen naar zo’n 700 leerlingen is gegroeid. Met slechts 9 lokalen is dat lastig.
De school is wel erg ontwikkeld. Ze werken er volgens moderne principes (naar Ghanese standaarden). De hoofdmeester krijgt het goed voor elkaar om meer en meer kinderen naar school te krijgen. Ouders maken steeds vaker de keus hun kind niet te laten werken op het land, maar naar school te laten gaan. De school heeft alleen geen toiletten en een gebrek aan meubilair.
Voordat we naar de school mochten, moesten we een bezoek brengen aan de Chief. Ja, en daar zaten we dan. Barnabas en Abukari stootten allerlei voor ons totaal onbegrijpbare klanken uit (in het Dakbani), vaak gevolgd door zacht handgeklap en ‘na na na na na’. Wij dachten na vijf minuten: ‘Hoe lang zitten we nog hier bij de Chief?’. Eindelijk klaar, we stonden op. Abukari deelde ons doodleuk mee, dat we toestemming hadden gekregen om de Chief te ontmoeten. Aha, dit was dus helemaal niet de Chief! Nee, het bleek een van de sub-Chiefs te zijn. Weer een stuk rijden. Stoppen. We zijn er. Blijven staan, niet omkijken. Een soort van luxe houten ligstoel werd neergezet. De troon. Banken eromheen. Daar kwam de Chief. Nee niet kijken, dat mag bij onze Bea wel, maar hier niet. Dat is onbeleefd. We kregen toestemming om te zitten. Weer veel onduidelijke klanken en ‘na na na’. Maar nu deden wij mee! Ja, toen hadden we het gemaakt. Die Ghanezen konden dat wel waarderen. Of lachten ze ons gewoon uit? Afijn. De Chief kreeg een offer (in geld!). Uiteindelijk mocht ik opstaan en de Chief een hand geven. Volgens Abukari een grote eer. De Chief vond het heel geweldig wat wij in zijn gemeenschap kwamen doen en bedankte ons. Toch best een toffe peer, die Chief. Op naar de school.
Na een toer langs de lokalen, zijn we aan de gang gegaan in P4, zeg maar groep 6. Daar zijn we aan de gang gegaan met ‘Action learning’. Dat staat alle vier de dagen centraal. De scholen in Ghana kennen dat nog niet en het verhoogt het rendement van hun onderwijs. In P4 werd het Engels. Het ging om woorden die te maken hadden met ‘body’. Daar zijn ze in groepjes een mindmap van gaan maken. Die hebben ze later gepresenteerd. Ze vonden het geweldig. Ze hebben veel geleerd (vooral van elkaar) en de leerkrachten pikten het goed op. Op een van de foto’s staat een groepje dat presenteert. Woorden als ‘eye lashes’ en ‘windpipe’ passeerden de revue. We hebben ook een lied aangeleerd met ‘body parts’: ‘Head, shoulders, knee and toe’ oftewel ‘Hoofd schouders, knie en teen’. Wij deden het natuurlijk met elkaar goed mee en voor. Op een van de foto’s is dat te zien. Helemaal geweldig. Ze konden het uiteindelijk zonder ons. Het was verbazend te merken dat ze muziek en zingen weinig inzetten. Het is ook een stukje actief leren (action learning) en juist in Ghana zijn de kinderen zeer muzikaal.
In P5 hebben we vandaag aardrijkskunde gedaan. We hebben Ghana met Nederland vergeleken. Het was moeilijk uit te leggen dat we onder de zeespiegel lagen. Wat als die dijken doorbreken? En dan die winters. IJs?????? Dat zit in de diepvries. Je voorstellen dat het hele land bevroren is??? Dat is raar. En dat wij bang zijn voor slangen dat was toch ook maar gek. Ze hebben in groepjes mooie posters gemaakt. We hebben met ze een tel liedje gezongen. Een vertaling van ‘Tien kleine visjes’. Nou dat was lachen. We kwamen er in de pauze niet zo uit met de vertaling. Wat is nou ‘blub blub’ in het Engels. Jos wist het: ‘bubble bubble’! Oh ja. En volgens Willem was een directe vertaling van ‘ik plak hem gewoon achter het behang’ ook niet zo handig……
Afijn, op naar morgen. Dan de hele dag (van 8 tot 12) naar P6 (groep 8) voor Wiskunde en Engels.
René
26 Juli 2011 - 22:54
Supporters Van Bram:
Ja, we blijven er voor op! We kijken om het uur op de computer: "Is er al nieuws?"
Nu wéér van die leuke, boeiende verslagen. De verschillen in cultuur en beleving! Goed om daarvan te kunnen proeven. Neem het goede daarvan mee naar Papendrecht en inspireer hen met wat voor ons waardevol is.
Voor jullie allen veel liefde vanuit biddend Papendrecht.
Cora, Hans, David en Daniël.
En natuurlijk een dikke kus voor Bram! -
27 Juli 2011 - 06:47
Marjanne En Klement:
Hallo René, Marijn en alle anderen,
Super om te lezen hoe het met jullie gaat en ik zie dat je je goed uit kunt leven voor de klas, René. We zijn benieuwd naar de vertaling van de 10 kleine visjes.
Jan-Jaap herkende, vooral uit de eerste verhaaltjes, veel uit Zuid-Afrika.We wensen jullie allemaal nog hele mooie tijd in Ghana en we blijven de verhalen volgen. Heel veel lieve groetjes uit Zuid-Limburg van ons allemaal. -
27 Juli 2011 - 07:21
Wilma:
Heerlijk om zo weer wat te lezen over jullie belevenissen. Succes met het les geven en alle klussen. Een knuffel voor jos en tim -
27 Juli 2011 - 07:51
Tom En Daniel:
Hoi Rene,
Wat een super leuke verslagen. Leuk om te lezen hoe het eraan toegaat in een ander land. Veel succes verder daar.
Groeten,
Tom en Daniel -
27 Juli 2011 - 08:27
Piet Van Die:
Hallo René en anderen,
Wat een leuk verslag! Het is goed om te lezen dat jullie goed aangekomen zijn en hoe het er bij jullie en in Ghana aan toe gaat. Er wordt hier flink met jullie meegeleefd. Veel plezier en een hartelijke groet. Pas goed op elkaar!
Piet van Die -
27 Juli 2011 - 09:24
Peter En Ineke:
Wat een belevenissen weer, René,dacht je vakantie te hebben, sta je nog voor de klas....maar het lijkt me een geweldige ervaring geweest!.
Leuk zijn ook de dagelijkse verslagen van Sophie, ik had helemaal niet door dat deze op de site stonden, maar dank zij HJ (wat een attent mannetje toch,hé),kwam ik er achter!.
De eerste dagen zagen we alleen maar werkende mannen, dus vroegen wij ons wel even af of de,overigens volgens mij toch wel actieve vrouwen, ook nog wel wat deden!(ha,ha!) Zijn benieuwd naar volgende verslagen! -
27 Juli 2011 - 09:26
Jannie Romeijn:
Als leerkracht in Nederland heb ik genoten van je verslag. Ik hoop dat er nog veel meer komt. Succes! -
27 Juli 2011 - 14:03
Thea Zuidervaart:
Wat heb je een enorm leuk verslag geschreven Rene! En wat een toepasselijk lied als aanvulling op hun engels. Dit was voor de 2 dames op de foto zeker een stukje "'jeugd sentiment'' . Heerlijk om nog even heel jong te zijn.
Doe de groeten aan de hele groep en vooral aan de dametjes , ze staan heel mooi op de foto.
Veel liefs voor iedereen . Fam. Zuidervaart -
27 Juli 2011 - 18:33
Inge Yvonne Vonk:
Ontzettend leuk om de verslagen te lezen. Blijven we hier in Oostenrijk toch ook op de hoogte.
Heel veel succes met al het werk dat jullie doen.
Volgens ons kunnen jullie straks geen KIP meer zien.
Gods zegen gewenst bij alles wat jullie daar doen.
Inge, Yvonne, Marije, Ruben
P.S. Cyntha, wordt het toch de PABO??? Liefs van ons -
27 Juli 2011 - 18:57
Pico En Marina:
Een mooi reisverslag van jullie belevenissen. Succes weer voor de komende tijd. Is het menu al veranderd, of nog steeds kip met rijst??? -
27 Juli 2011 - 20:51
Eva Rutten:
hahah zo leuk!!! ben trots op me nichtje Anne!! Dikke kus leuk om die verhalen te lezen. Ik hoop dat je geniet lieverd dikke kus van je nicht! -
28 Juli 2011 - 12:23
Thea:
Ha!
Leuk om weer een verslag te lezen. Vanmiddag gaan Ineke van Dok en ik meehelpen met het uitzwaaien van de Oegandezen! Ik hoop dat zij het net zo goed hebben als jullie in Ghana. Het weer knapt nog niet zo erg op hier in het Hollandse.....vandaag nóg geen zon. Morgen maar weer afwachten. Tot het volgende verslag!