Werkbalans na een week
Door: Sjaak
Blijf op de hoogte en volg Sjaak
28 Juli 2011 | Ghana, Tamale
Maar we zijn hier natuurlijk gekomen om te verven en voor het voetbalveld. Nou, daar zit ook behoorlijk schot in.
Het voetbalveld is van onkruid ontdaan en bijna geheel geëgaliseerd. En dan niet in de Nederlandse zin, maar op de Ghanese manier. Vooral met de gereedschappen die we tot onze beschikking hebben, is het nogal lastig om daar een compleet horizontaal veld van te maken. Waterpas heb ik hier nog niet gezien en één op het oog blijft lastig, vooral als in dat ene oog de zon nog constant steekt. Maar de jongens en meiden zijn heel inventief en met hows (Ghanese hakbijlen), harken, planken en grote stenen zijn we er in geslaagd een veld te krijgen waar in ieder geval de grote kuilen uit zijn.
Wat overblijft is dan een soort grote zandbak, die zonder nabewerking over een paar weken weer in het onkruidveld zal veranderen, dat we bij aankomst aantroffen.
In overleg met Barnabas hebben we besloten 40 m3 gravel te laten komen, die hier voor vrijwel alle verharding wordt gebruikt. Verder moet er ook aan de wegzijde nog een net of hoger hek worden geplaatst om niet telkens de bal kwijt te zijn. En om het geheel af te maken zouden een paar doelpalen ook geen overbodige luxe zijn. De bijpassende foto’s geven een aardig beeld van ons werk onder de koperen ploert en van de resultaten tot nu toe.
En dan het verven nog. Ook geen geringe klus, want de hele buitenkant van het gebouw moest worden geverfd. Het nieuwe gedeelte was nog grauw en heeft inmiddels een eerste laagje, maar gezien de vele “heilige dagen” (dunne plekken) die er in zitten, zal dat stuk nog een tweede laagje krijgen. Het oude gedeelte zag er niet meer uit en moest ook hoognodig worden opgefrist. Dat stuk is ook al een eind op streek, behalve de onderkant, die een andere verf had die behoorlijk bladderde. Denk je met je Hollandse hersens: staalborsteltje erover en kwasten maar. Zo simpel ligt dat hier niet. Een staalborstel is hier een schaars goed en bij lang niet iedereen bekend. Maar kijk: de winkel waar we nog wat verf gingen halen had één hele staalborstel in voorraad. Nou ja, heel. Er waren al wat stalen haren uitgevallen, maar we waren zo blij, dat we er een hadden gevonden, dat we hem (zonder korting) maar hebben meegenomen. Dachten we tenminste. Want omdat we ook nog langs de supermarkt moesten, hebben we onze bestelling even in de winkel laten staan om hem na een half uurtje weer op te halen. Alles ingeladen, inclusief de zak met kleine materialen, bij het Home of Hope weer uitgeladen en even in het magazijn gezet. Toen we later vol goede moed de staalborstel tevoorschijn wilden halen, grepen we echter mis. Tot nu toe is het nog steeds onduidelijk of de borstel tijdens het in- of uitladen is verloren of dat de winkelier bij nader inzien toch teveel gehecht was aan die ene staalborstel. Verder hebben we ook nog wat kwasten meegenomen, maar de haren staan net zo dicht op elkaar als die op het hoofd van René, dus ik ben bang, dat we snel door onze voorraad kwasten heen zijn. Maar we zullen ook met dat materiaal zeker ons eindresultaat bereiken.
In het volgende stukje zal ik wat vertellen over onze arbeidsomstandigheden en het welzijn van ons groepje.
28 Juli 2011 - 15:33
Marcel Schoonen:
Leuk om je weer te kunnen volgen via deze site.
Ik zie dat het behoorlijk buffelen is daar om alles netjes te gaan maken.
Succes en ik ben ervan overtuigd dat het mooi gaat worden!
Doe de groeten aan Yvette en hou alles heel!
Tot snel.
Groeten Marcel -
28 Juli 2011 - 15:56
Yvonne Stuij:
erg leuk om jullie zo te volgen! Ik denk dat Sjaak dit jaar NIET meer gaat klussen haha, maar goed dit is voor n goed doel toch??
Heel veel succes allemaal en de groetjes uit Papecity -
28 Juli 2011 - 17:20
Fred Valster:
Ik zie dat jullie groene vingers hebben(van de verf dan) maar het wordt mooi
ik heb op de zaak nog wel honderd staalborstels liggen ..zal ik ze even kom en brengen -
28 Juli 2011 - 17:44
Jannie Romeijn:
Geweldig dat jullie bij deze temperaturen al zoveel werk verzet hebben! Groetjes aan Danny. -
28 Juli 2011 - 18:27
Wilma En Kees:
Petje af voor het werk wat jullie gedaan hebben in het voor ons zo exotisch klimaat. Dit geschreven tijdens een regenbui van zondvloed-achtige proporties. -
28 Juli 2011 - 19:06
Supporters Van Bram:
Hallo allemaal, wat een bedrijvigheid! Kunnen we het 'Ghanateam' ook inhuren voor klussen hier in Papendrecht? De tropische regenbui van daarnet is inmiddels over en we hadden de ark (nog) niet nodig... We zien uit naar het volgend verslag! Groeten van Hans, Cora, David en Daniël en een dikke kus voor Bram. -
28 Juli 2011 - 19:10
Wilma En Kees:
O trouwens erg leuk ook die nieuwe foto's. Net als vorige week zullen we ze in een presentatie draaien in de hal van de Bethlehemkerk. En natuurlijk brand dan ook weer de kaars. -
29 Juli 2011 - 09:26
Peter En Ineke:
Petje af, hoor, wat een werk is er al verricht!
En dat met temperaturen, waar wij bijna van kunnen gaan dromen!
Home of hope wordt in ider geval een tehuis, waar je niet zo maar aan voorbij loopt, die groene kleur valt aardig op!
Leuke foto's weer!
We kijken weer uit naar het volgende verslag, en het verslag van Sophie!
Thea sprak ik gisteren en zij vond dat Sophie maar zo nu en dan een stukje voor de schakel moet schrijven,met een vaste rubriek!?
Nog heel veel plezier en weklust gewenst en een kroel voor Sophie.
29 Juli 2011 - 09:29
Peter En Ineke:
Even ter aanvulling:
We hebben gisteren de Oeganda groep uitgezwaaid, en ik moest jullie nog hartelijk groeten, zij zitten daar waarschijnlijk zonder internet, moeten daarvoor naar de stad, maar proberen toch zo nu en dan een stukje te plaatsen! -
29 Juli 2011 - 13:05
Ilse Joan En De Rest:
Wat een verhalen. We waren al aardig op de hoogte maar nu zien we het voor ons! Met die kwasten zul je inderdaad niet zo ver komen:)
Via Telsel kan je een paintpad kopen, ook heel handig?!
We kijken uit naar de volgende verhalen en hopen iets van jullie temperaturen in ons vakantieoord te krijgen.
Lieve groeten voor allemaal. -
29 Juli 2011 - 14:01
Thea Zuidervaart:
Wat een prachtig verhaal weer Sjaak.
Ik hoop wel dat de klus lukt met de attributen ,die jullie voorhanden hebben. Het is natuurlijk wel iets om trots op te zijn als alles helemaal lukt.
Ik moet ook even zeggen, als Jij , Rene en Sophie ,de verhalen van jullie drieen bundelen en in de verkoop doen, het een besteller wordt.Het zijn allemaal zeer komische verhalen. Sophie is een echte flapuit! Met plezier vanochtend haar verhalen gelezen.Als ik jullie verhalen lees, waan ik me een beetje bij jullie. Nou op naar het volgende verhaal. Doe de groeten aan allemaal en veel liefs voor iedereen.
Fam. Zuidervaart -
29 Juli 2011 - 20:41
Kees En Gerda :
Fijn om alle belevenissen te volgen en complimenten voor de levendigheid van het verslag. Het leest als een goed boek en wij zijn nu al benieuwd naar het volgende hoofdstuk. Fijn ook dat de resultaten van het werk zo goed zichtbaar zijn, dat onderstreept de inspanning die erin is gaan zitten.
Heel veel succes verder en speciaal groetjes van Geertjan voor Marcel