Dorpsbezoek
Door: Sjaak
Blijf op de hoogte en volg Sjaak
31 Juli 2011 | Ghana, Tamale
Even na 10 uur begon de kerkdienst in een groot uitgevallen klaslokaal, waarin zo’n kleine 200 mensen werden gepropt. De hitte was niet om te harden en ondanks dat alle ramen en deuren open stonden, brachten ook twee ventilatoren aan het plafond weinig verkoeling. Hoewel de dienst twee uur duurde, hebben we ons geen moment hoeven te vervelen. De dienst was tweetalig (in het Dakbani en het Engels), waardoor het voor iedereen goed te verstaan was. Er werd heel uitbundig gezongen en gedanst en dat niet één keer, maar ik denk alles bij elkaar wel de helft van de dienst. Een koortje deed ook nog een duit in het zakje en het aardige was, dat hier op echt Ghanese wijze de waardering werd getoond. Dat houdt in, dat omstanders de dirigent (of leider) een muntstuk of bankbiljet op het bezwete voorhoofd drukken. Het leuke is, dat dat vaak nog even blijft hangen ook. Hans: misschien een leuke extra inkomstenbron voor Les Chantres?
Ook de kinderen waren hier weer rijk vertegenwoordigd en hoewel er geen kindernevendienst was, had je er geen kind aan. Ze zaten allemaal braaf op de grond of deden uitbundig mee als er gezongen en gedanst werd. Wat ik ook wel bijzonder vond, was dat op een gegeven moment tijdens de dienst gewoon een aantal kinderen de borst kregen. Zie ik in onze kerken nog niet zo snel gebeuren. Het is zo jammer, dat je een dergelijke belevenis niet kunt uitbeelden; maar je moet er echt bij zijn geweest.
Nadat we tussen de middag gezellig onder een boom onze lunch hadden genuttigd, hebben we nog een rondgang door het dorp gemaakt, waarbij Mark (één van de jongeren uit het Home of Hope) uitgebreid uitleg gaf over het leven in zijn dorp. Heel boeiend om te horen hoe zo’n dorpsgemeenschap met elkaar omgaat.
Ook het vervoer verdient weer een vermelding. We werden vervoerd in een negen(tien)persoons busje, waar we als haringen in een ton precies in pasten. Gelukkig mocht ik vanwege “mijn positie” voorin zitten, waardoor ik nog redelijk comfortabel de rit kon uitzitten.
31 Juli 2011 - 22:04
Wilma:
Geweldig lijkt me zo'n dienst. Bij ons ging het er wat rustiger aan toe vanmorgen. Na de dienst was er veel belangstelling voor de fotopresentatie (gebeamerd) van jullie foto's. En voor de
uitgeprinte, gekopieerde reisverslagen. Misschien is het uitgeven van een boek nog niet zo'n gek idee. Groetjes aan iedereen en x voor jos en tim. -
01 Augustus 2011 - 05:53
Trudie:
Worden jullie niet heel erg wagenziek van die busritjes waar jullie als haringen in een tonnetje zitten? Wij hebben heel veel bewondering voor jullie. Die kerkdiensten lijken ons ook heel leuk en absoluut niet saai. Ik denk dat wij daar in Nederland een voorbeeld aan kunnen nemen. Sylvia en Jasper heel veel lieve groetjes van de Tukkertje. -
01 Augustus 2011 - 07:46
Riekie Van Der Maat:
Ik heb vanochtend alle reisverhalen gelezen en was zeer onder de indruk.
Sophie ik ben trots op je!
Het is vandaag 1 augustus dus ook gefeliciteerd met je weet wel wie!
Hartelijke groeten voor de hele groep uit Heemstede! -
01 Augustus 2011 - 08:44
Peter En Ineke:
Geweldig verslag weer, over dat busje gesproken....., ik zag op één van de foto's Jos in een busje zitten......en hij zag er niet erg gerust uit. het kan natuurlijk ook zijn dat hij net overvallen werd door een enorme buikkramp!? dag wordt voor mij extra feestelijk!
Sophie een dikke knuffel en gefeliciteerd met je moeder! -
01 Augustus 2011 - 08:47
Peter En Ineke:
ik moet ook, voor dat ik op plaatsen druk, de tekst EERST even controleren!
Ik bedoel, dat de zon hier eindelijk schijnt, en daardoor de dag extra feestelijk wordt. -
01 Augustus 2011 - 13:25
Jannie Romeijn:
Geweldig die reisverslagen iedere keer. Zo leven we echt met jullie mee. De verslagen van Sophie zijn ook heel leuk, alles heel plastisch uitgebeeld. Je ziet het gewoon voor je. Bedankt en veel succes daar met alle vreemde gereedschappen en de hitte.
groetjes voor Danny -
01 Augustus 2011 - 14:31
Supporters Van Bram:
Leuk om zoveel foto's er bij te zien! Naast de verslagen krijgen we zo nog een beter beeld.
Prima idee hoor een boek, als jullie terug zijn misschien handig om alle foto's in een goede kwaliteit te verzamelen en daar, samen met de verslagen wat mee te doen.
Ook smullen we van de verhalen van Sophie. Het houdt ons een beetje op de hoogte over het wel en wee van de gasten.
We wachten zoals gewoonlijk nu al weer met smart op de volgende belevenissen.
Groetjes, Cora, Hans, David, Marieke en Daniël.
XXXXX voor Brammetje